Kvk: minder startende ZZP’ers in 2012 dan in 2011

Kvk: minder startende ZZP’ers in 2012 dan in 2011

Dit jaar zijn in de eerste drie kwartalen minder nieuwe ondernemingen gestart dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de startende zzp’ers zijn overigens de ‘overlevingskansen’ zeer laag. Na vier jaar is nog slechts 30% als ondernemer actief. Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Kvk: minder startende ZZP’ers in 2012 dan in 2011

kvk

In de eerste drie kwartalen van 2012 hebben zich 104.600 nieuwe ondernemingen ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat is 4,4% minder dan in dezelfde periode van 2011.  Van de starters is 61% man en 39% vrouw. Vijf jaar terug was het aandeel vrouwen onder de starters nog 31%.

De afgelopen drie jaar was de verhouding man-vrouw onder de starters overigens redelijk stabiel. Waar richten de nieuwe ondernemers zich op? Onder de vrouwelijke starters zijn de populairste branches schoonheidsverzorging/pedicure/manicure, organisatie & advies,overige paramedische praktijken, thuiszorg en haarverzorging. De mannelijke starters richten zich vooral op de branches algemeen burgerlijke en utiliteitsbouw , organisatie & advies, ontwikkelen/produceren van maatwerk software, koeriersdiensten en reclameontwerp- en adviesbureaus. Na vier jaar is 62% van de gestarte bedrijven nog actief.

Bij zzp’ers ligt dit percentage beduidend lager: na vier jaar is slechts een kleine 30% nog actief als ondernemer. De Kamer van Koophandel Zuidwest Nederland deed enkele jaren terug onderzoek naar de gestopte bedrijven en daaruit bleek dat 70% niet over een gedegen ondernemingsplan beschikte.

Uit dit onderzoek bleek dat een ondernemingsplan, gebaseerd op reële aannames en op de juiste manier op papier gezet, aanmerkelijk de kans vergroot dat een bedrijf aanloopproblemen de baas kan en succesvol wordt. Bron: KvK 25-10-2012

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *