Hof ArnheAntwoordvoorbedrijven.nl helpt zzp’erm: Golf is privé- uitgave

Hof ArnheAntwoordvoorbedrijven.nl helpt zzp’erm: Golf is privé- uitgave

Stel u heeft een lumineus idee: u gaat golfen om klanten binnen te halen en trekt dit lidmaatschap af van uw bv. Dan is er slecht nieuws: het HOF Arnhem oordeelde in zo’n geval dat u het lidmaatschap van de golfclub niet onbelast door uw bv aan uzelf laten vergoeden.

hof

 

In deze zaak had een dga een persoonlijk lidmaatschap afgesloten bij een golfclub. Hij kreeg de kosten van zijn lidmaatschap van zijn bv vergoed. Volgens de bv was hier sprake van een onbelaste kostenvergoeding. Maar de inspecteur vond dat er sprake was van loon in natura en legde de bv een naheffingsaanslag loonbelasting op. De bv tekende – na afwijzing van het bezwaar – beroep aan tegen de naheffingsaanslag. Daarbij stelde de bv dat het lidmaatschap voornamelijk was aangegaan in het kader van klantenbinding.

Het hof stelde voorop dat de beoefening van golfsport in het algemeen tot de privésfeer behoort. Aangezien de dga golf beoefende zonder dat zijn bv hem daartoe had verplicht, was ook hier sprake van golfen als privé-aangelegenheid. Het hof gaf de inspecteur gelijk, zodat de naheffingsaanslag in stand bleef.

boekhouder amsterdam