Freelancer ziet toekomst positief

Freelancer ziet toekomst positief

Vergeleken met andere zelfstandigen is de ict-freelancer positief over het herstel van de Nederlandse economie. Bijna een derde van de zelfstandigen zonder personeel verwacht dat de recessie binnen een jaar voorbij is. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale ICT-Enquête 2009.

positief

Directeuren van kleine ondernemingen denken er net zo over als de freelancer. Leidinggevenden van grote bedrijven zijn minder positief gestemd: 10 procent van deze ondernemers denkt dat de recessie nog ruim twee jaar aanhoudt.

De onderzoekers denken dat het optimisme van freelancers komt doordat zij veel contact met de markt hebben en het effect van bewegingen in de markt direct ondervinden. Daardoor zouden zij tekenen van herstel sneller opmerken dan leidinggevenden van grote ict-bedrijven.

Ook vermoeden de analisten dat freelancers de recessie beter het hoofd kunnen bieden, doordat zij lage tarieven kunnen hanteren. ‘Daardoor zijn zij minder kwetsbaar’, aldus de onderzoekers.

Tarief bijstellen

Directeur Rick Kruiswijk van arbeidsbemiddelingsbureau HeadFirst ziet juist het tegenovergestelde. Volgens hem wordt de freelance ict’er nerveus van het huidig economisch tij. De grote concurrentie zou de freelancer noodzaken het tarief naar beneden bij te stellen. Volgens Kruiswijk kan de zzp’er zich dit eigenlijk niet veroorloven, omdat het aantal opdrachten is teruggelopen.

De Nationale ICT-Enquête is een initiatief van softwarebedrijf Afas. De enquête werd afgenomen onder 2516 bedrijven.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/3042830/1458016/freelancer-positief-over-herstel-economie.html#ixzz0PtIURaWD

[zdvideo width=”x” height=”x”]http://www.youtube.com/watch?v=cziOW-epBmo[/zdvideo]