‘Uitstel van betaling door coronacrisis’

De zzp’er en MKB ‘er die door het coronavirus – COVID-19-virus -in financiële problemen komen, kunnen – onder voorwaarde – uitstel van betaling krijgen van de Belastingdienst.

Uitstel van betaling

U kunt vragen om uitstel van betaling van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. De zzp’er dient wel een gemotiveerd verzoek indienen. Afhankelijk daarvan kan de Belastingdienst de invordering van belastingen stilzetten. De beoordeling vindt achteraf plaats. Ook zal de fiscus de zogenoemde verzuimboetes voor het niet (op tijd) betalen van belastingen, schrappen of terugdraaien. Dat geldt bijvoorbeeld voor het te laat betalen van de omzetbelasting. Tevens komen er gunstige leningen voor de midden- en kleinbedrijven (mkb) en de werktijdverkorting wordt uitgebreid.

 

 

Uitstel van betaling door coronacrisis

Werktijdverkorting

Het crisisteam van het kabinet bespreekt verdere maatregelen.
“Als je een caféhouder bent in de binnenstad van Breda, dan heeft dit een grote impact”, zei minister van Financiën Wopke Hoekstra.
,,Wij nemen het zeer serieus, maar we hebben ook de plicht het hoofd koel te houden”, aldus Wopke Hoekstra.
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees onderzoekt de uitbreiding van de werktijdverkorting. Als er door het coronavirus, tijdelijk geen werk is, kan de overheid de verloren uren voor de werknemers compenseren.

 

Voorwaarden

Werktijdverkorting is alleen een tijdelijke oplossing. De werktijdverkorting heeft alleen betrekking op een periode tussen 2 en 24 weken. Bij een verwachte langere duur zal geen vergunning worden afgegeven. Ook moet naar verwachting minstens een vijfde van het personeel geen werk meer hebben.

Aanvraag werktijdverkorting

De werktijdverkortingvergunning vraagt uaan via de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Na het afgeven van de vergunning kunt u voor uw werknemers een WW-uitkering aanvragen via het UWV.

Werktijdverkorting is alleen aan te vragen voor werknemers waar u een loondoorbetalingsplicht voor heeft. Ze geldt niet voor oproepkrachten met een nul-urencontract en uitzendkrachten.

 

Voorlopige aanslag

Dat het serieus is blijkt uit het aantal bedrijven dat zich al heeft aangemeld. Zeventienhonderd bedrijven willen al in aanmerking komen voor werktijdverkorting. Denkt u vanwege het coronavirus een lagere winst te behalen in 2020 en heeft u een voorlopige aanslag gehad voor de Inkomstenbelasting, dan kunt u die verlagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *