Minister Koolmees wil zzp-wet niet uitstellen

Minister Koolmees van Sociale Zaken blijft hardnekkig en wil zijn zzp-wet niet uitstellen. Er is kritiek vanuit het hele land op zijn plannen om een minimumtarief voor zzp’ers van € 16,- per uur in te voeren en een zelfstandigenverklaring, een opt out voor zzp’ers die meer dan € 75,- per uur verdienen, in te voeren. Net als in het verleden het geval was met de Wet-DBA vinden tegenstanders het onuitvoerbaar en visieloos.

Wet minimumbeloning zelfstandigen

Het wetsvoorstel Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring staat nu online. Dat houdt in  dat zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs tot 9 december a.s. kunnen reageren en hun input kunnen geven.

 

Minister Koolmees wil zzp-wet niet uitstellen

DBA-debacle

De Wet DBA is door toenmalig staatssecretaris Wiebes in 2016 ingevoerd. Het werd, zoals vrijwel elke marktpartij voorspelde, een debacle. Door de onuitvoerbaarheid is de handhaving van de Wet DBA (grotendeels) uitgesteld naar 2021.

Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) moet nu aan de slag met deze in de praktijk niet werkende Wet DBA en deze eventueel te repareren. Terwijl het wellicht slimmer is om deze wet definitief uit te sluiten. Koolmees heeft een opzet gemaakt, waarbij drie belangrijke voorwaarden voor deze wet worden gesteld:

  • Een minimumtarief voor zzp’ers van € 16,- per uur
  • Een opdrachtgeversverklaring; die opdrachtgevers – medio 2020- via een webmodule kunnen verkrijgen
  • Een zelfstandigenverklaring; een opt out voor zzp’ers die meer dan € 75,- per uur verdienen.Het wetsvoorstel Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring dat nu online staat heeft dus betrekking op punt 1 en punt 3.
  • Minimumtarief zzp-wet

    Koolmees denkt met de entree van  het minimumtarief van € 16,- per uur de zzp’er aan de onderkant van de arbeidsmarkt te beschermen. Hij denkt dat de zzp’er van dit minimumtarief moet kunnen leven van hun werk en dat ze zich daarnaast kunnen verzekeren tegen of sparen voor slechtere tijden. Het minimumtarief gaat gelden voor alle uren die een zzp’er aan een opdracht besteedt. Het tarief is exclusief directe kosten die een zzp’er voor een klus maakt: kosten voor materiaal komen dus bovenop de zestien euro per uur.

  • Zelfstandigenverklaring zzp-wet

  • Er komt volgens Koolmees ook een bovenste laag van zzp’ers. De zzp’er die meer dan € 75,- per uur verdient, wordt een  ‘opt out’ aangeboden. Hiermee geven zzp’ers (als zij zijn ingeschreven bij de KvK) hun opdrachtgevers de garantie dat zij ook daadwerkelijk zelfstandige zijn en niet achteraf als werknemer zal worden aangemerkt (en de opdrachtgever dus geen risico loopt op naheffingen, zoals de loonheffing). Deze zelfstandigenverklaring is overigens maximaal een jaar geldig.

 

 

PZO en ZZP-Nederland zijn fel gekant tegen de plannen van Koolmees en publiceerden een brief met hun bezwaren. U kunt de gehele brief lezen op de website van PZO

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *