Kvk ziet in particulier met zonnepanelen geen ZZP’er

Kvk ziet in particulier met zonnepanelen geen ZZP’er

De Kamer van Koophandel (Kvk) ziet particuliere eigenaren van zonnepanelen niet als zzp’ers voor de Handelsregisterwet, las zzp-boekhouder.  De KvK schrijft ze niet in als zzp’er. Zij worden verwezen naar de website van de Belastingdienst waar zij wel een btw-nummer kunnen aanvragen.

kvk

Als Eigenaar van een eigen woning met zonnepanelen moet je mogelijk btw gaan afdragen over zelf opgewekte stroom. Dat is het gevolg van een  uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Het hof oordeelde dat een woningbezitter die zonne-energie produceert als btw-ondernemer (zzp’er) moet worden gezien. Dat betekent dat hij zich als btw-ondernemer moet laten inschrijven, nota’s moet versturen en aangifte omzetbelasting moet doen. De huiseigenaar draagt vervolgens btw af over het bedrag dat hij ontvangt voor de zonne-energie die hij levert aan het energienet. Voor de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen mag hij betaalde btw weer terug vorderen.

Hoe en wanneer deze uitspraak van het Europese hof wordt vertaald naar de Nederlandse praktijk, hangt af van het Ministerie van Financiën.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *